Letbaner.DK
 
TV & video
Forside > TV & video  
Forside
Nyheder
Udland
TV & video
Hvad er en letbane
Link
Om foreningen
Kontakt
Støttemedlemmer
Arkiv
Tilbage
TV & video
Video Klassikere
Videoarkiv 2020
Videoarkiv 2019
Videoarkiv 2018
Videoarkiv 2017
Ring 3 krisen i 2016

1. LETBANETOG ER KOMMET TIL KØBENHAVN


Sent onsdag aften modtog Hovedstadens Letbane det første af 29 tog, der skal betjene strækningen mellem Ishøj og Lundtofte nord for Lyngby.
Hovedstadens Letbane, 25.08.23.

Odense Letbane kører igen med passagerer


I dag kunne Odense Letbane igen åbne op for kørsel på strækningen mellem Tarupcenteret og Ikea. Odense 14.07.23.

Bybanen til Åsane - Planforslag


Denne film blev lavet til høringen i efteråret 2022. I det reviderede planforslag er der lavet mindre justeringer. Bergen, 04.10.22.

ATMO in Odense


Aarsleff Rail sliber skinner i Odense, 10.2022.

Fremtidens byreise – Sporveien AS


www.fremtidensbyreise.no. Oslo, 10.06.18.

Så kom første stibro i Gladsaxe på plads


I nattetimerne fra den 11.-12. marts blev der løftet en ny stibro til fodgængere og cyklister på plads ved broen over Motorring 3 i Buddinge. Broen er 50 meter lang og 5,2 meter bred, og vejer 82 tons (Facebook).
Gladsaxe, 13.03.23.

Gnister fra køreledning december 2022


Is på køreledning er et almindeligt fænomen på alle el-baner om vinteren. Det er dog sjældent et stort problem.

Videoen viser, hvordan der kan opstå gnister fra køreledningen, når temperaturen er omkring frysepunktet og letbanens strømaftager kortvarigt slipper køreledningen. Det er helt ufarligt. Odense, 10.02.23.

Ishøj Station fra oven


Entreprenør M.J. Eriksson A/S, der bygger letbanen i Ishøj Kommune, er i fuld gang med at bygge den kommende letbanestation på Ishøj Station. I videoen kan du se, hvordan ø-perronen tager sig ud på nuværende tidspunkt, og hvordan de første betonelementer til skinner allerede er lagt fra stationen og ud på Ishøj Stationsvej. Ishøj, 03.02.23.

Nå frem i tide - planlæg din rejse


Infovideo fra Hovedstadens Letbane. København, 27.01.23.

En tur ned ad rampen til Glostrup Station


Fra broen på Søndre Ringvej vil letbanetoget blive ført helt ned til stationen via en lang rampe, så man nemt og hurtigt kan skifte mellem letbane, S-tog og busser. Det er ikke nogen helt nem opgave at bygge en rampe af den kaliber, men nu er arbejdet endelig færdigt, og det har Per Aarsleffs dronefører, Per Hansen, dokumenteret på flotteste vis. Glostrup, 20.11.22.

Sporskifter på plads ved rampen til Glostrup Station


Som man kan se i videoen, leveres sporskifterne "hele". Efterfølgende svejses de sammen med skinnerne. Det skyldes, at sporskifter skal laves med milimeters nøjagtighed, da de indeholder flere bevægelige dele, som skal dreje toget op og ned ad rampen. Glostrup 16.01.23

Julehilsen fra Tampere Letbane


Se en julehilsen fra Tampere Letbane i Finland. Banen har mange paralleller med Odense Letbane, da den går fra den centrale del af byen og ud til et stort universitetsområde udenfor centrum. Den blev indviet lidt før Odense Letbane, nemlig i august 2021. Tampere er Finlands tredjestørste by og Nordens største indlandsby med ca. 220.000 indbyggere. Tampera, 21.12.22.

Luciaoptog i letbanen


I myldretiden blev letbanens passagerer overrasket med julesang. Odense, 13.12.22.

Vi bygger perroner på Glostrup Station


I uge 49 begyndte vores entreprenør Aarsleff Rail at lægge de betonelementer, som kommer til at udgøre den kommende letbanestation på Glostrup station. Glostrup Station bliver den største station på letbanens rute med over 6000 passagerer på et hverdagsdøgn. I filmen fortæller Filip Dichmann, Interface and Site Manager hos Hovedstadens Letbane, mere om arbejdet. Glostrup, 07.12.22.

Åpningsfest for Bybanens linje 2 til Fyllingsdalen


D. 21.11.22 åbnede Bergen Bybane linje 2 fra centrum til Fyllingsdalen. Den nye linje er 9 km lang med 7 nye stop. Heraf et i tunnel. På vejen kører den igennem den 3 km lange Fyllingsdalstunnel, som også får en cykeltunnel!
Bergen, 25.11.22.

Timelaps af Bergen Bybane linje 2


Line 2 - City center to Fyllingsdalen. Timelaps drive through of Bybanen line 2, from Bergen city center to Fyllingsdalen. Bergen, 16.11.22.

Førerløs letbane under udvikling


I Potsdam blev verdens første autonome sporvogn præsenteret for medierne af Siemens Mobility GmbH. ViP Verkehrsbetrieb Potsdam GmbH leverede en Combino-sporvogn til dette projekt. Potsdam, 17.09.18.

Dronevideo fra Glostrup


Færdige delstrækninger i Glostrup Kommune går fra krydset Nordre Ringvej/Jyllingevej til og med krydset Nordre Ringvej/Ejby Industrivej. På denne del af strækningen er entreprenøren færdig med anlægsarbejdet, og som man kan se på videoen er Siemens og Aarsleff Rail nu i fuld gang med at lægge skinner på strækningen. De opmærksomme vil også kunne spotte den kommende letbanestation, Glostrup Ejby, der næsten står færdig. Glostrup, d. 07.11.22.

Massiv fremgang - passagerer strømmer til


Flere og flere tager med Aarhus Letbanes tog, der i 2022 satte rekord i to kvartaler i træk. Aarhus, 15.10.22.

Ny letbane fra Bergen til Åsane - Planforslag 2022


Videoen viser planforslaget for Bybanen til Åsane og hovedsykkelrute. Den er tekstet på norsk og engelsk. Bergen Kommune, 04.10.22.

Antallet af nærveduheld falder


Antallet af hændelser, hvor det har været tæt på at ende i en ulykke eller et uheld med Odense Letbane som den ene part, er faldet siden driftstarten i maj.
Odense, 23.08.22.

Overvældende Letbane start i Odense min By.


Efter otte år og nogle milliarder kunne man vel godt lige prøve et par ture. Sådan lød det da 10 årige Anders, sammen med tusindvis af andre odenseanere var med til åbning og gratis ture i den længe ventede Letbane i Odense.
Vi var med da de 2 første officielle Letbanetog kørte synkront ind på Albani Torv, for at fejre åbningen af det mest omdiskuterede anlægsprojekt i Odense i nyere tid. Odense, 31.05.22.

Åbning af Odense Letbane 28. maj 2022


Filmen viser glimt fra letbanens åbningsdag, hvor centrum, tog og stationer var fyldt med glade mennesker og festligheder. Odense, 03.06.22.

Indvielse af Odense Letbane - Kennys film


Odense letbane blev indviet den 28. maj 2022, og det første letbanetog med passagerer kørte fra Parkering Odense Syd, som ligger øst for Hjallese. Odense d. 01.06.22.

(3) ’En ny dreng i klassen’


Som nyt transportmiddel i Odense giver letbanen nye muligheder for at komme rundt i byen. Men hvad kommer det egentlig til at betyde for odenseanernes brug af den kollektive transport?
Mette Olesen, der er trafikplanlægger og PhD i letbaner, mener, at det kan gøre, at folk får en mere varieret transportadfærd eller det hun kalder en ’adfærdsfornyelse’. OL, Odense, 06.05.22.

(2) Hvad er forskellen på en letbane og en bus?


Hvad er letbanens "skinnefaktor"?
Trafikplanlægger Mette Olesen (PhD) fortæller her om, hvordan letbanen adskiller sig fra bussen som kollektivt transportmiddel og redegør for begrebet "systemfaktor", som er afgørende for at forstå, om et kollektivt transportmiddel får succes eller ej. Odense, 06.04.22.

(1) Hvorfor er letbaner blevet populære?


Trafikplanlægger Mette Olesen (PhD) fortæller om, hvordan letbanernes popularitet i hele verden er et resultat af de seneste 50 års trafikplanlægning, som har betydet, at byerne er ved at sande til i biler.
Odense, 16.03.22.

Nyt alternativ kan være på vej i stedet for letbanen


Politikerne i Aarhus kan være på vej til at opgive at udvide Letbanen (Video vises på nyhedssiden).
Aarhus, 01.04.22.

Hvad betyder letbanen for Borgernes Hus?


Kent Skov Andreasen, som er chef for Biblioteker og Borgerservice i Borgernes Hus, fortæller om, hvad han forventer af letbanen, når den åbner. Odense, 02.03.22.

Letbanen anlægges i Odense


Letbanearbejdet fra første spadestik til sidste klinke - og første letbanetog. Se hele processen fra den første udgravning til der bliver støbt beton og lagt klinker, før det første letbanetog kan køre test på strækningen. Odense, 25.02.22.

Evig trængsel koster dyrebar familietid


Det kan hverken betale sig at tage offentlig transport eller cyklen på arbejde for op mod en halv million pendlere, der bor i hovedstadsområdet. (Video vises på nyhedssiden). Lorry, 16.02.22.

Byforening Odense om letbanens arkitektoniske betydning


Jarl Abrahamsen fra Byforening Odense fortæller om sit syn på letbanens betydning rent arkitektonisk, og hvilken stemning han mener, at den bidrager til i byrummene i Odense. D. 19.01.22.

Odense er bestemt ikke for lille til en letbane


Helge Bay fra Letbaner.dk fortæller om forskellige letbane-projekter i ind- og udland. Odense, 14.01.22.

Odense City's forventninger til letbanen


Peter Bøgholm, der er direktør for Odense City, fortæller om sine forventninger til, hvad letbanen vil betyde for Odense centrum. Odense, 04.01.22.

Trafiksikkerhed i den nye Odense bydel


Odense Letbane fortæller om de sikkerhedsforanstaltning, der er iværksat i den nye bydel på den gamle Thomas B. Thriges Gade i centrum af Odense. De skal gøre det sikkert for cyklister og gående at færdes, mens der kører letbane igennem området. Odense, 19.11.21

Større trafiksikkerhed ved Idrætsparken


Rune Bille fra Idrætsparken fortæller om sine forventninger til letbanen i Odense, 11.11.21.

Casper Bach Andersen fra Rosengårdcentret


Chef Casper Bach Andersen fra Rosengårdcentret fortæller om, centrets forventninger til letbanen. Odense, 04.11.21.

Benedikts Plads klar til letbanen


Benedikts Plads er nu klar til letbanen, men datoen for hvornår der kører tog er stadig usikker. Odense, 15.10.21.

Første testkørsel med letbanen i centrum


Det første line-check i centrum til Bolbro blev gennemført med to tog en regnfuld lørdag aften i slutningen af august. Odense, 01.09.21.

Trafikken på Tampere Ratika er begyndt


Finlands premierminister Sanna Marin inviede den nye letbane i Tampere d. 08.08.21 med driftstart dagen efter. Efter byrådet i Tampere i 2016 besluttede, at byen skulle have en letbane, fulgte knap 4 år før banen kunne indvies. Etape 1 skulle egentlig først have stået færdig i slutningen af 2021. Arbejdet skred dog så godt fremad, at man kunne indvie den 4 måneder før. Byggeriet af etape 1 er endog 34 millioner euro under budget.

Letbane er ikke velkommen


Der er ikke forståelse hos et flertal på Københavns Rådhus for at letbanen har høj kapacitet og forbedrer byens liv. De vil ikke tage imod penge fra infrastruktur-aftalen til en letbane i Brønshøj. København 29.06.21.

Testkørsel og trafiksikkerhed i det sydlige Odense


Letbanetestkører Lars Nybo fra Stadler fortæller om farlige situationer i trafikken, han allerede har oplevet - og opfordrer til at holde øje med letbanen og følge færdselsloven. Odense, 07.07.21.

Besøg på Glostrup Ejby StationMandag var Glostrups borgmester John Engelhardt og regionsrådsformand Sophie Hæstorp m.fl. ude at besigtige Glostrup Ejby Station, der er den første af de i alt 29 letbanestationer til at stå færdig.
Glostrup d. 20.05.21.

Rundtur på vedligeholdelsescenter i Glostrup


Letbanens kontrol- og vedligeholdelsescenter er snart bygget færdig. Efter sommerferien overtager Siemens og Aarsleff Rail grunden efter CG Jensen. Se, hvordan bygningen ser ud nu, imens vores byggeleder Mark Andersen fortæller om det sidste igangværende arbejde. Glostrup d. 29.03.21.

Letbanen kan skabe nyt liv i centrum


Henrik Roholdt, medlem af TV 2 Fyns "Den Fynske Redaktion", er inviteret med på en tur langs skinnerne i Odense centrum sammen med Mette Olesen. Hun har forsket i letbaners betydning for udvikling af byer langs med lebanetogenes skinner. Odense, 17.02.21.

Informationstavlen – din guide på stationen


Når du kommer til en letbanestation, kan du nemt og hurtigt orientere dig om næste togafgang via infoskærme over sporet. Men der kan også være andre oplysninger du mangler. F.eks: Hvilken togretning skal jeg benytte? Eller må jeg tage min cykel med i toget?
Odense, 16.02.21.

Andet broløft over S-banen i Herlev


Lørdag d. 30. janaur blev anden stibro løftet på plads over S-banen i Herlev. Se her, hvordan det så ud. Herlev, 01.02.21.

Link: I gang med at støbe ny gangtunnel


Link til video: "Lige nu er gangtunnelen under Nordre Ringvej mellem Glostrup Hospital og Østervej spærret indtil starten af sommeren 2021". Arbejdet i Glostrup vises frem af Hovedstadens Letbane. (Link til nyheden - se videoen lidt nede). Glostrup d. 26.01.21.

Odense Letbane i 2020 fortalt i billeder


Trods pandemien nåede Odense en række vigtige milepæle. Modtagelse af alle 16 togsæt, færdiggørelse af kontrol- og vedligeholdelsescentret i Hjallese, opsætning af kørestrømsanlæg med master og kabler på stort set samtlige godt 14 kilometer spor, færdiggørelse af spor og stationer med få undtagelser samt håndtering af en række uforudsete udfordringer – og ikke mindst færdiggørelse af pladser og arealer nær letbanen,
bl.a. foran Idrætsparken. Odense d. 13.01.21.

Gå til menuen øverst til venstre

Til top

Se flere videoer i Videoarkiv 2020
 


 
Copyright © Letbaner.DK
Forbehold Opdateret 07.05.22