Letbaner.DK
 
Første letbanetog ankommet til Odense
Nyhed 00581  
Forside
Nyheder
Udland
TV & video
Hvad er en letbane
Link
Støtte
Om foreningen
Kontakt
Arkiv
Tilbage
Næste


Det allersidste stykke ned ad rampen fra lastvogntoget måtte letbanevognen have et lille skub. Og ja, fire stærke tyskere kan rent faktisk godt skubbe et 40 ton tungt tog en smule frem. Foto: Odense Letbane

 

Første letbanetog ankom til Odense onsdag d. 19/2

 
09.03.20
Det første letbanetog til Odense ankom til Letbanens kontrolcenter ved Munkebjergvej sen aften d. 19/2.

Det første af de i alt 16 letbanetog begyndte mandag d. 17/2 sin lange rejse mod Odense som særtransport på en lang ladvogn fra Stadlers testanlæg i Berlin-forstaden Velten. Godt to døgn senere ankom toget til Odense Letbanes kontrolcenter ved Munkebjergvej.

Og torsdag 20. februar klokken 11.00 kunne borgmester Peter Rahbæk Juel sammen med Odense Letbanes bestyrelsesformand, Jesper Rasmussen, og administrerende direktør Mogens Hagelskær se den spritnye letbanevogn køre ned ad rampen – og for første gang få kontakt med letbanesporet i Odense.

Det første togsæt er helt færdigt udvendig. Indvendigt mangler det dog at få monteret blandt andet stofsæder. Den sidste montering vil foregå på letbanens kontrol- og vedligeholdelsescenter ved Munkebjergvej, hvor toget bliver leveret til Odense Letbane.

Sideløbende foregår der montering af andre letbanevogne på Stadlers anlæg i Berlin, så alle 16 Odense-tog kan blive færdige til levering i løbet af efteråret.

 
Flere togsæt er på vej

I løbet af den kommende tid ankommer der flere letbanetog til Odense med korte mellemrum. Disse skal ligeledes færdiggøres indvendigt.

 
Der inviteres til åbent hus

Når det første helt færdige letbanetog befinder sig på kontrol- og vedligeholdelsescentret, vil Odense Letbane invitere alle byens borgere og øvrige interesserede til at besøge letbanens kontrol- og vedligeholdelsescenter og se toget.

Invitationen vil komme ud på Odense Letbanes hjemmeside og sociale medier.

 
Testkørsler

- Jeg regner med, at man i løbet af marts eller senest april måned vil kunne se togene køre testkørsler i den sydlige del af byen, oplyser letbanedirektør Mogens Hagelskær til Fyens Stiftstidende d. 20.02.20.

Letbanedirektøren tilføjer, at det i første omgang handler om en strækning på cirka 1400-1600 meter fra kontrolcentret og langs Hestehaven i retning mod Munkebjergvej/Svendborgvej. Her er en god lige strækning, hvor der også er mulighed for at få letbanetogene op i fart.

I løbet af sommeren vil flere strækninger i den sydlige del af byen begynde at stå klar til brug, og så bliver de gradvis taget i brug til testkørsler.

- Hen over sommeren vil vi gradvis begynde at køre på Campusvej, Ørbækvej og Nyborgvej, og senere vil man opleve, at vi kører på hele strækningen, siger Mogens Hagelskær.

Han oplyser også, at testkørslerne især handler om at få togene til at tale sammen med systemerne i kontrolcenteret. Stadler, der har leveret togene, vil have folk til stede i Odense, som skal hjælpe med testkørslerne, oplyser Odense Letbane til Fyens.


Letbanedirektør Mogens Hagelskær var både glad og stolt, da han tog imod de lokale medier. Foto: Odense Letbane

 

FAKTA OM ODENSES LETBANETOG

Producent Stadler
Model Variobahn
Sporbredde 1,435 m (normalspor)
Vognbredde 2,65 m
Længde 29,20 m
Vægt tom 40,8 t
Max vægt 62,5 t
Sæder i alt 60
Max passagerer 193
Tophastighed 70 km/t

 


Der skal noget særligt til at transportere et togsæt via vejnettet fra Tyskland til Danmark. De odenseanske letbanetog er næsten 30 meter lange og vejer mere end 40 ton. Foto: Odense Letbane

 
/HB - kilde: Odense Letbane


 

Aarhus letbane på vej til stor succes

Aarhus Letbane har haft en hård start, men nu begynder det at køre godt. (10.02.20)
Gå til menuen i toppen

Til top

Læs mere fra menuen Øverst til venstre.
   
 

Læs mere her:

Det første tog på letbanesporet er en slibemaskine (Odense 27.03.20)
Sporskifte til ny etape af letbanen ensretter trafikken
(Odense 24.03.20)
Næsten tomme gader: Corona-nedlukning giver mere plads til letbanebyggeri
(Odense 21.03.20)
Sporarbejde i krydset Benediktsgade – Nyborgvej (Odense 05.03.20)
Første letbanetog er ankommet til Odense fra fabrikken ved Berlin (Odense 20.02.20)
Borgmesteren om det første letbanetog: Et visuelt symbol alle vil forbinde med Odense i fremtiden
(Odense 20.02.20)
Testkørsler på vej: På én strækning især vil der snart køre letbanetog (Login) (Odense 20.02.20)
Fem ting, der er værd at vide om Odense Letbane (Login) (Odense 20.02.20)


 
Copyright © Letbaner.DK
Forbehold