Letbaner.DK
 
Kommunevalg og letbaner
Nyhed 00551  
Forside
Nyheder
Udland
TV & video
Hvad er en letbane
Link
Støtte
Om foreningen
Kontakt
Arkiv
Tilbage
Næste

Kommunevalg og letbaner

 
15.12.07 (opdateret d. 19.12.17)
Efter kommunevalget d. 21.11.17 er der stadig flertal for letbanen i Lyngby-Taarbæk. De øvrige letbanebyer står styrket på deres planer.

Kommunalvalget kunne have været langt værre for letbaner i Danmark end tilfældet er blevet. Generelt må man sige at letbaner politisk har kunne holde til den megen debat. Ingen flertal for letbaner er mistet.

Vi gennemgår resultatet i fire kommuner:

 
Ballade op til valget i Lyngby-Taarbæk

Kommunalvalget i Lyngby-Taarbæk har denne gang været præget af debatten om letbanen, som nogen er imod, af mange forskellige og ofte modstridende årsager. Til tider har debatten, ikke mindst på Facebook været nærmest hadsk fra modstandernes side. Og mange argumenter mod letbanen har været præget af uvidenhed og ikke mindst en lang række påstande grebet ud af luften om projektets udformning og omkostninger.

Efter forrige valg var 15 medlemmer af Kommunalbestyrelsen for letbanen med Venstre 5, Socialdemokraterne 5, SF 2 samt DF, Radikale og Enhedslisten med hver et medlem. 6 medlemmer var imod letbanen de konservative med 5 og Liberal Alliance et medlem. I løbet af perioden forlod 2 Venstre, for at tilslutte sig modstanderne. Resultatet var at der før kommunalvalget 2017 var 13 medlemmer for, og 8 imod letbanen.

Ved kommunalvalget den 21.11.2017 var DF lige pludselig var imod letbanen. De konservative, Liberal Alliance, Nye Borgerlige, DF samt en enmandsliste var gået sammen i et teknisk valgformund, bl.a. for at kæmpe mod letbanen.

Valgresultat i Lyngby-Taarbæk

Resultatet blev at kun 11 medlemmer af Kommunalbestyrelsen nu er for letbanen, det mindst mulige flertal. Partierne for letbanen består nu af Venstre, der gik tilbage til kun 2 medlemmer og Socialdemokraterne, der gik tilbage til 4. Radikale gik frem til 2, mens SF beholdt deres 2 og Enhedslisten beholdt deres ene medlem.

Modstandernes skræmmekampagne havde altså stor indvirkning på valgresultatet i Lyngby-Taarbæk. Således stormede de Konservative frem til 10 mandater, mens ingen af de andre i deres valgforbund kom ind, Liberal Alliance røg således ud og DF fik ikke genvalg. Et tankevækkende resultat.

Både Socialdemokraterne og Venstre har valgt at pege på at Konservative fortsætter med borgmesterposten. Tilhængerne har ikke grund til at være nervøse på grund af dette resultat. Kommunen er stadig bundet af aftalen med de 10 øvrige kommuner, og Lyngby skal finde et flertal imellem dem for at kunne stoppe projektet, og det bliver svært. Alle de andre kommuner sukker efter letbanen.

Entreprenørerne afleverede deres bud i november 2017 og herefter skal afgørelsen tages i Folketinget, når den fjerde og sidste kulegravning af budgettet er på plads. Den er netop er bestilt af ministeren og forventes offentliggjort sammen med tilbuddene på etableringen af letbanen, forventeligt medio januar 2018 ifølge Gladsaxes borgmester Trine Græse.

»Vi var godt klar over, at der var mulighed for en yderligere ekstern undersøgelse, men når vi nu har lavet undersøgelser tidligere, havde vi håbet, at det var tilstrækkeligt,« siger hun.

På den anden side understreger Trine Græse, at tilsvarende undersøgelser blev udført, da buddene på letbanerne i Aarhus og Odense var kommet ind. Men de havde så heller ikke haft gennemført flere undersøgelser i processen op til da, skriver Ingeniøren d. 06.12.17.

Valgresultatet i Aarhus

Resultatet i Aarhus var mere roligt. Der blev kun rykkede meget lidt rundt på partiernes størrelser i det kommende Aarhus Byråd, skiver Århus Stiftstidende d. 22.07.17.

SF er måske lidt overraskende den største vinder. Partiet gik 2,4 procentpoint frem og øgede sin byrådsgruppe fra to til tre medlemmer. Konservative er gået et mandat tilbage. Partiet mistede tæt på hver tredje vælger og er nu nede på blot 4,2% af stemmerne.

Enhedslisten har afleveret et mandat til Alternativet, der kom ind for første gang. Enhedslisten kan derfor glemme alle drømme om en rådmandspost, skriver Stiften.

Alt i alt en lille fremgang for de letbanepositive partier, hvilket kan have betydning for den kommende lokale afgørelse omkring en videre udbygning af letbanen i Aarhus.

Valgresultatet i Odense

Odense oplevede en markant fremgang for Socialdemokratiet, der fik 41,8% af stemmerne. En fremgang på 13 procentpoint. 25 ud af 30 valgkredse er nu røde. Alt andet lige må man konstateret at det lokalt ser ganske lyst for letbanens fremtid i Odense.

Valgresultatet i København

Københavns Kommune har ikke nogen vedtagne letbaneprojekter, men flere politikere ønsker sig et på Frederikssundsvej.

Flere prognoser op til kommunalvalget havde spået et rent rødt/grønt flertal på 28 medlemmer udenom Socialdemokratiet og de blå partier. Dette ville have betydet et flertal for at arbejde videre med letbaneplaner i København.

Valget endte dog med kun at give de rødgrønne 27 medlemmer (Enhedslisten 11, Alternativet 6, De radikale og SF hver 5) og således kun 1 mandat fra at have sikkert flertal for letbaner. Før valget havde Enhedslisten 11 og De Radikale og SF hver 6, i alt 23 medlemmer. Det vil nok betyde at der stadig er flertal for metro fremfor letbaner, hvis ikke Socialdemokraterne flytter sig.

Plan om letbaner i København

Lige op til valgdagen fremkom Enhedslisten med en stor plan for et letbanenet dækkende hele København. Planen kan ses her.

Der er dog ikke noget kort med, det har Politiken så lavet til en artikel om forslaget der kan ses her..

 
/NW og HB

 


Relaterede nyheder:

Letbanen bliver hovedstadens største vækstmotor

Hovedstadens Letbane forventes at blive en endnu bedre investering end først antaget. (14.11.17)

Fremtidens kollektive transportmiddel i de danske byer

Letbaner vinder frem over det meste af Europa som et alternativ til bus og tog. (20.09.17)

Region Hovedstad om letbaner

Formand for Miljø- og Teknikudvalget Jens Mandrup, fortalte om regionens ønsker til letbaner.
(19.04.17 publ. 31.08.17)
Gå til menuen i toppen

Til top

Læs mere fra menuen Øverst til venstre.
   

Generelt må man sige at letbaner politisk har kunne holde til den megen debat. Ingen flertal for letbaner er mistet.

/Letbaner.DK

 
 

Læs mere her:

Kommunalvalg den 21. november 2017
(KMD d. 21.11.17)
Analyse: Her er valgets vindere og tabere i Aarhus
(Stiften 22.11.17)
Enhedslisten foreslår letbaneplan for på bekostning af havnetunnel
(København.16.11.17)
Enhedslisten: Drop havnetunnellen og byg letbaner i stedet
(København.15.11.17)


 
Copyright © Letbaner.DK
Forbehold Opdateret d. 19.12.17