Letbaner.DK
 
Uddannelsesbyen planlægger letbane
Nyhed 00392  

Letbane 'indsat' i Bornholmsgade
Nordjyllands Trafikselskab
Visualiseret letbane i Bornholmsgade, Aalborg. NT

 

Aalborg: Uddannelsesbyen planlægger letbane

 
16.03.11
Nordjyllands Trafikselskab og Aalborg Kommune fremlægger letbaneplaner i kommuneblad.

Et stigende antal studerende og pendlende mellem Aalborg midtby og Aalborg Øst gør indførslen af en letbane i mellem de to dele af byen mere og mere aktuel. Forløber arbejdet planmæssigt forventes banen – der har været en indført med stor succes i en række andre lande - at stå klar til at transportere studerende og øvrige pendlere 30-40% hurtigere end normalt i omkring 2018.

Den hurtige og miljøvenlige løsning

Over 2 millioner pendlende studerende mellem Aalborg midtby og Aalborg Universitet i Øst presser busserne i Aalborg til det yderste. Det store antal pendlere medfører, at der indsættes stadigt flere busser, opstår mere kø og at fremkommeligheden for både buspendlere og billister forringes. I forlængelse heraf vil presset yderligere forøges når Aalborg Øst’s byudviklingsprojekt og det kommende universitetshopital færdiggøres. Gode råd er dyre, men der findes dog en løsning på problemet: Aalborg skal have sin egen letbane.

- Alle analyser fortæller os, at når vi i forvejen har så godt fat i de unge på strækningen, gælder det om at bidrage til en fortsat passagervækst. Det gør vi bedst ved at etablere en letbaneforbindelse, der både er mere miljøvenlig og transporterer de studerende hurtigere end både bus og bil, fortæller Ole Schleemann der er økonomi- og planlægningschef hos NT.

Letbaner en succes i udlandet

Ole Schleemann er i mellemtiden ikke alene om sin vurdering. Ifølge Trafikforsker Niels Melchior findes der mange eksempler på at lignende skrækscenarier i udlandet er blevet løst ved at indsætte en letbane.

- Letbaner har været indført i rigtig mange europæiske byer for at løse lignende problemstillinger med stor succes. Blandt andet findes der i dag hele 57 byer i Tyskland med moderne letbaner, og i Norge er der netop åbnet en ny letbane i Bergen. Der er altså tale om et system, der har været under udvikling i mange år og som efterhånden er godt og grundigt gennemprøvet og har vist sig overordentligt succesfuldt andre steder, fortæller Niels Melchior, der er Trafikforsker ved Aalborg Universitet.

Globalt set findes der i forvejen letbaner i ca. 500 byer i verden. Udover Aalborg arbejdes der også med letbaner i København, Odense og Århus.

Letbanen 'indsat' ved Scoresbysundsvej
Visualisering fra Scoresbysundsvej, NT

 

Vil sætte Aalborg på verdenskortet

I første omgang skal letbanen forbinde Aalborg midtby med Aalborg Universitet og det kommende universitetshospital. Korridoren passerer tillige en række større uddannelsesinstitutioner bl.a. Aalborghus Gymnasium, Aalborg Seminarium og UCN og endvidere de store byudviklingsområder Godsbanearealet, Eternitten, Universitetsparken og Postgården. En strækning der ifølge Studentersamfundet ved Aalborg Universitet passer de studerende fint.

- Vi kan høre fra vores medstuderende og mærke på egen krop, at der er behov for forbedringer på strækningen, hvor busserne ofte er presset til det yderste. Samtidig tror jeg, at en letbane vil kunne gøre den kollektive trafik mere attraktiv overfor de mange som hver dag tager bilen, og den vil uden tvivl også være med til at brande byen og i højere grad sætte Aalborg Universitet på verdenskortet, fortæller Studentersamfundets uddannelsespolitiske ordfører Lasse P. N. Olsen

Nordjyllands Trafikselskab forventer, at planen for letbanen kan endelig vedtages i løbet af 2013. Efterfølgende vil det første spadestik blive taget 2015 og i 2018 vil letbanen stå klar. I den mellemliggende tid vil der forventeligt være prioriteret buskørsel i korridoren, hvilket betyder, at busserne får deres egen bane.

Kilde: Kommune Fokus Aalborg, nov. 2010
/BOS 


Relaterede nyheder:

Letbaner i Aalborg foreslået

S-vælgerforening vil have indført letbaner på skinner i Aalborg, skriver Nordjyske. (11.06.08)
Gå til menuen i toppen

Til top

Læs mere fra menuen øverst til venstre.
   

"Letbaner har været indført i rigtig mange europæiske byer for at løse lignende problemstillinger med stor succes."

/Nordjyllands Trafikselskab

 
 

Læs mere her:

Letbane-Aalborg
(Nordjyllands Trafikselskab)
Letbanens linjeføring
Udkast til 1. etape
Et frø, der måske kan udvikle sig til letbane.
(Aalborg 03.03.11)
Kæmpe løft til kollektiv trafik i Aalborg.
(Nordjyske 05.12.10)
Hurtig busrute til universitetet.
(Aalborg d. 27.11.10)
Politikere i fælles kamp for letbane.
(Aalborg 17.11.10)
Lobbyarbejde for letbanen.
(Aalborg 13.11.10)
Flere forslag til nyt sygehus-område.
(Aalborg d. 05.11.10)
Minister lydhør over for ny Aalborg nærbane.
(Nordjyske 05.10.10)
Elsamkroner går til busvej .
(Aalborg 01.10.10)
Bussen kan blive de travles valg om to år.
(Aalborg d. 16.08.10)
Ikke det, vi helst vil have i Aalborg.
(Nordjyske 02.06.10)
Fremtidens trafiknet med bus, letbane og tog i Aalborg.
(Nordjyske 29.05.10)
Letbane.
(Nordjyske 29.05.10)
Bedre busvej mod øst i Aalborg i sigte.
(Nordjyske 29.04.10)
Aalborg Lufthavn vil have hotel og letbane.
(Aalborg 18.06.09)
Letbaner kan blive den kollektive trafiks redning
(Nordjyske 25.05.08)


 
Copyright © Letbaner.DK
Forbehold Opdateret 18.05.11