Letbaner.DK
 
Letbaner kan redde kollektiv trafik
Nyhed 00296  

Nye sporvogne i Nice
Nye sporvogne i Nice, Frankrig
 

Letbaner kan redde kollektiv trafik

 
04.06.08
Kunderne er ved at opgive den kollektive trafik. Det skyldes de voldsomme prisstigninger og stadigt ringere service, skriver Politiken

Kundernes flugt fra den kollektive trafik kan standses med hurtige og billige letbaner, mener Rådet for Bæredygtig Trafik (RBT) ifølge avisen d. 20.05.08.

Alene i hovedstadsområdet har syv millioner rejsende opgivet at lægge en tyver eller mere, hver gang de skal stige op i de langsomtkørende bybusser, viser tal fra trafikselskabet Movia.

Gennemsnitsfarten holdes nede på 13 km/t for de gule bybusser. Dermed er de kun dobbelt så hurtige som en almindelig spadseretur. »De er for overfyldte og kører for langsomt, fordi de bliver trængt af anden trafik«, konstaterer Kjeld Larsen fra RBT.

Letbaner kan være løsningen

Han ser letbaner og trængselsafgifter som en del af løsningen, skriver Politiken.

»Letbaner er et hurtigt og moderne overfladetransportsystem, der kan hindre den eksplosion i trafikken, vi er vidne til. De kan komme langt ud, og de er forholdsvis billige«, forklarer han og peger på, at politikerne i Frankrig og andre europæiske lande med stor succes har satset på at udbygge velfungerende letbanesystemer.

I København har de i stedet satset på en langt dyrere løsning ved at bygge metro. »Men det er ikke altid let at bruge metroen. Den er ikke så kundevenlig over for alle samfundsgrupper. For eksempel er der langt mellem stationerne«, påpeger han i avisen.

Fordelen ved letbaner er, at de er til at komme til for kunderne, at de kører i deres egen bane og dermed ikke kan standses af vildvoksende biltrafik, og at de er forholdsvis billige.

SF foreslår statstilskud til letbaner

Letbaner kan løse den kollektive trafiks trængsler. Derfor vil SF foreslå statsstøtte til nye letbaneprojekter, skriver Politiken d. 20.05.08. De kan vende udviklingen inden for den kollektive trafik, som taber kunderne, efterhånden som billetterne bliver dyrere og forbindelserne dårligere, vurderes det.

Derfor vil SF inden for et par uger præsentere med et forslag om, at staten giver et finansieringstilskud til letbaneprojekter, oplyser partiets trafikordfører, Pia Olsen Dyhr ifølge Politiken.

Hun peger på, at de regionale trafikselskaber, der står for bus- og lokaltog, har det økonomisk vanskeligt. Derfor vil partiet afsætte 250 millioner kroner, som kan indgå i letbaneprojekter.

Statstilskuddet kan for eksempel gå til projekter, hvor de regionale trafikselskaber selv bidrager med tilstrækkelige beløb.

Forudsætter trængselsafgifter i København

SF forestiller sig ifølge avisen, at tilskuddet til letbaner i København kan finansieres med indtægter fra trængselsafgifter, men indrømmer samtidig, at det kræver en kursændring blandt folketingspolitikerne.

Mens en lang række lokalpolitikere i hovedstadsområdet - herunder socialdemokratiet i København - gerne ser trængselsafgifter indført, så blokerer de radikale og Socialdemokratiet på Christiansborg fortsat for, at det kan blive til noget.

De kunne ellers i løbet af blot syv år betale for et omfattende, nyt net af letbaner ad flere ruter ind i byen, vurderer partiet på baggrund af grove beregninger på prisen på ringbane og flere radialbaner fra forstæderne til det indre København, slutter Politiken.

/HB


Relaterede nyheder:

Masseflugt fra byernes busser

Skal passagerflugten fra kollektiv trafik i byerne standses, må der bygges letbaner og indføres hurtigbusser. (30.05.08)

Letbaner er bedre bymiljø

Region Hovedstadens Udviklingsplan er et godt initiativ og idéoplæg til miljøforbedringer. (15.04.08)
Gå til menuen i toppen

Til top

Læs mere fra menuen øverst til venstre.
   

Trængselsafgifter kan i løbet af blot syv år betale for et omfattende, nyt net af letbaner ad flere ruter ind til Københavns centrum, vurderer SF.

/Politiken

 
 

Læs mere her:

RBT: Letbaner kan redde den kollektive trafik.
(Politikken 20.05.08)
SF foreslår statsligt tilskud til letbaner.
(Politiken 21.05.08)
Letbane vinder over S-tog.
(Vestegnen 23.05.08)


 
Copyright © Letbaner.DK
Forbehold