Letbaner.DK
 
Letbaner ind i valgkampen
Nyhed 00118  

Letbaner ind i valgkampen

Letbanevalg 14.11.05
Flere og flere politikere har bragt letbaner ind i deres valgkampagne. Der er to projekter, der har politikernes bevågenhed: - En letbane i Århus,
- samt en letbane langs Ring 3 i Københavns Vestegn.

Det startede med, at socialdemokratiets formand Helle Thorning-Schmidt meldte sig ind i valgkampen med et forslag om 500 mio. kr. til en århusiansk letbane.

Transport- og energiminister Flemming Hansen var hurtigt ude med en melding om, at letbanen er et lokalt projekt, som skal finansieres lokalt. Men indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen kaldte projektet for spændende og opfordrede Transportministeren til at undersøge sagen nærmere.

Også Dansk Folkeparti er positive over for statslig støtte til en århusiansk letbane. Partiets politiske ordfører Walther Christophersen udtalte til Jyllands-Posten: "Vi er generelt positive overfor letbaner, og det spiller positivt ind, når vi skal vurdere, hvor der er brug for statslig medfinansiering. Det er en nem og billig måde, at løse de trafikale problemer på. Det er også det transportmiddel, hvor der er en kæmpe erfaringsmasse at trække på."

Walther Christophersen peger ligeledes på, at en såkaldt OPP-løsning, offentlig-privat-partnerskab, er en oplagt mulighed at tage med ind over finansiering af letbanen i Århus.

Københavns Amt, med Amtsborgmester Vibeke Storm Rasmussen i spidsen har i flere år været fortaler for en letbane langs Ring 3. Men også hendes partifælle Troels Neiiendam peger i sit valgtema på, at man skal have en letbane langs hele Ring 3, som netop standser i Gladsaxe kommune, og vil få Gladsaxe til at hænge rigtigt sammen med Stor København.

Fra et tidligere valgmøde i Albertslund kommune udtalte statsminister Anders Fogh Rasmussen sig meget interesseret i undersøgelserne af en OPP-løsning i forbindelse med Ring 3 letbanen.

Også Det Konservative Folkeparti og Det Radikale Venstre i Lyngby støtter en letbane på tværs gennem bykernen fra DTU til Glostrup. Det Radikale Venstres bemærkninger til Lyngbys kommuneplan for 2005 påpeger man, at letbanen bør anlægges i gadeplan for at gøre den økonomisk realistisk, men også for at give den bedste tilgængelighed for brugerne. Man forstiller sig, at et Offentlig-Privat-Partnerskab anlægger og driver den.

Enhedslisten i København har altid været fortaler for at indføre letbaner i Hovedstaden.

Ring 3 letbanen er også bragt ind i valgkampen af Bo Normander, der er kandidat til Borgerrepræsentationen i København (R). Han mener, at en havnetunnel vil være en dyr fejlinvestering. Der skal indføre en betalingsring rundt om København, og provenuet bør bruges til at styrke den kollektive trafik. Metroringen skal bygges, og der skal tænkes i letbaner som fødelinier.

/ME

Til top

 
Copyright © Letbaner.DK
Forbehold