Letbaner.DK
 
Skarp kritik af Cityringens beslutningsgrundlag
Nyhed 00127  

Skarp kritik af Cityringens beslutningsgrundlag

Vinter over Metrotog, foto: Helge Bay  
08.12.05
Beslutningen om en metroring til 15 milliarder er forhastet og overser de største trafikproblemer i hovedstaden, siger trafikekspert fra DTU.

Trafikforsker Alex Landex fra DTU's Center for Trafik og Transport (CTT), kritiserer beslutningen for at være truffet uden, at et seriøst alternativ i form af den langt billigere og i mange tilfælde hurtigere letbane er undersøgt ordentligt.

Hidtil skarpeste kritik

Dette er den hidtil skarpeste kritik fra en trafikekspert af beslutningsgrundlaget for Københavns Metrocityring-projekt. Kritikken belaster primært to rapporter fra 2005: "Udredning om Cityringen" og "Letbaneløsninger i København" også kaldet Planredegørelsen, samt den fortolkning, de har været til genstand for i Københavns Rådhus og præsentationen for Borgerrepræsentationen.

Derudover peger kritikken indirekte på den tidligere rapport "Projekt Basisnet" fra 1999, der netop konkluderer at en ringlinie vil være den bedste løsning. Denne konklusion er ikke siden blevet draget i tvivl af hverken politikere eller forfattere bag disse rapporter, selv om de hver morgen har kunnet høre i trafikradioen at indfaldsvejene stopper til.

Rituel nedslagtning af letbaner

"- Jeg har hørt en konsulent sige, at planredegørelsen var en rituel nedslagtning af letbaner. Et emne, der overvurderes, er metroens køretider. Fra station til station er den hurtigere end letbane, men målt på dør til dør transport vinder letbanen. Det gør den, fordi man bruger fire minutter på at gå ned og op fra metroen, og fordi letbanens stationer ligger tættere og sparer gåtid, siger Alex Landex og konstaterer, at cityringen dækker et område, der er nemt at nå på cykel."

Hårdnakkede argumenter

"Det mest hårdnakkede argument imod letbaner er, at de stjæler plads fra bilerne, og at biltrafikken derfor vil bryde sammen. Men det er trafikforskeren ikke enig i. Anlæg af en letbane går især ud over parkeringspladser, men med en langt lavere anlægspris vil der inden for et budget svarende til cityringens være rigeligt til at bygge parkeringshuse, siger Alex Landex".

Letbaner.dk's Ideoplæg fra 2004 bliver fremhævet som et eksempel på hvad der ikke blev undersøgt. Ideoplægget blev dengang sendt til alle relevante politikere i kommuner og Folketing, men blev af beslutningstagerne i Københavns Kommune modtaget med larmende tavshed.

/HB


Kilde DR-København: Cityring mindsker ikke trængsel i København

Se også Letbaner.DK's publikationer: "Analyse af Planredegørelsen " og "Ideoplæg til en kollektiv trafikplan" under Publikationer.

(Historien er blevet omtalt i stort set alle landets dagblade d. 06.12.05 via Ritzau).

Til top

 

 
Copyright © Letbaner.DK
Forbehold