Letbaner.DK
 
Åbningen nærmer sig i Aarhus
Nyhed 00552  
Forside
Nyheder
Udland
TV & video
Hvad er en letbane
Link
Sponsorer
Om Foreningen
Kontakt
Arkiv
Tilbage
Næste


Fra Light Rail Day's besøg på depotet i Aarhus.
Foto: Helge Bay d. 11.09.17

 

Åbningen nærmer sig i Aarhus

 
18.12.17
Med lidt held kan de første passagerer sætte sig i byens letbane torsdag d. 21.12.17 ifølge Stiften.

Det vil så være knap tre måneder efter dagen hvor Aarhus Letbane officielt skulle have været indviet, skriver Aarhus Stiftidende d. 18.12.2017:

"Mens århusianerne tripper for en tur med byens letbane, skændes transportminister Ole Birk Olesen (LA), borgmester Jacob Bundsgaard (S) og Trafikstyrelsen og Aarhus Letbane så det brager. Forløsningen kommer - forhåbentlig - i denne uge.

Som bekendt holdt den oprindelige dato for åbningen slet ikke. De sidste måneder har togene derfor kørt spøgelsestomme rundt i bybilledet uden den nødvendige godkendelse til at køre med passagerer.

Og selv om en gruppe borgere i weekenden forsøgte at hive byens elektrificerede prygelknabe ud af skammekrogen med en stor folkefest til ære for letbanen, så fortsætter det politiske slagsmål om ansvaret for den lange forsinkelse og de manglende godkendelser. Og det er en kamp med mange ringhjørner.

Under weekendens borgerdrevne happening på Havnepladsen, hvor letbanen skulle tales op af sølet, benyttede borgmester Jacob Bundsgaard (S) lejligheden til at sende en bredside af kritik af sted mod både Trafikstyrelsen og transportminister Ole Birk Olesen (LA).

- Vi oplever en styrelse, hvor der mangler politisk kontrol, og hvor magtarrogancen er så stor, at vi står tilbage med en følelse af, at vi ikke kan have tillid til styrelsen, sagde borgmesteren blandt andet.

Jacob Bundsgaard kræver desuden, at transportministeren træder ind i sagen og får hele forløbet undersøgt.

- Vores oplevelse er, at vi har leveret alt, hvad styrelsen har bedt om. Hver gang vi er kommet med noget, så er der stillet nye spørgsmål og anlagt nye kriterier. Dermed er målstregen flyttet hver gang. Det er kropumuligt at forstå, hvorfor det skal tage så lang tid, siger Jacob Bundsgaard.


Fra Light Rail Day's besigtigelse af første endestation: Universitetshospitalet. Foto: Helge Bay d. 11.09.17

 

Transportminister: Utilfredsstillende forløb

Transportminister Ole Birk Olesen erklærede sig i weekenden parat til at evaluere forløbet omkring den udskældte Aarhus Letbane.

I en skriftlig kommentar kalder han forløbet "utilfredsstillende", men samtidig freder han Trafikstyrelsen og sender kritikken direkte tilbage i hovedet på Aarhus Letbane.

- Jeg vil tage initiativ til, at vi får en evaluering af forløbet, så vi får belyst, hvad årsagerne har været til, at Aarhus Letbane ikke har kunnet levere et materiale, der har kunnet godkendes, og hvordan vi kan undgå at opleve noget lignende en anden gang, skriver ministeren.

At Trafikstyrelsen skulle mangle politisk kontrol, køber transportministeren ikke. Den skal netop være politisk uafhængig og træffe sine afgørelser på et fagligt og ikke et politisk grundlag, mener ministeren.

Styrelse: Dårligt arbejde af letbanen

Midt i den ophedede debat mellem borgmesteren og transportministeren, kom Trafikstyrelsen i weekenden selv - undskyld udtrykket - på banen.

Denne gang med en positiv melding om, at man "regner med" at kunne give Aarhus Letbane den manglende passagergodkendelse på onsdag.

- Det vil så betyde, at man formentlig kan gå i gang torsdag morgen med at køre med passagerer, siger vicedirektør i Trafikstyrelsen, Kaare Clemmensen.

Han afviser, at man i Trafikstyrelsen skulle udøve magtarrogance, som Aarhus' borgmester beskylder styrelsen for.

- Vi udøver ingen form for chikane, og vi gør alt, hvad vi kan for ikke at være arrogante. Processen har været meget smertefuld også for os og mine medarbejdere. Så vi vil selvfølgelig også reflektere over, om der er noget, vi har kunnet gøre anderledes i hele den her lange proces, siger vicedirektøren.

Han siger desuden lige ud, at Aarhus Letbane har gjort deres arbejde så dårligt, at selskabet selv er skyld i forsinkelserne.

- Letbanen havde selv lagt sig fast på et åbningstidspunkt 23. september, og så fremsendte de materiale meget sent i forhold til det, og det var så i en virkelig dårlig kvalitet. Det basale er, at de har ikke lavet deres del af arbejdet ordentligt. Det har de bare ikke, siger Clemmensen.

Kører letbanen så torsdag?

Det store spørgsmål er nu, om letbanen så vitterligt kører med passagerer på torsdag. Det siger Trafikstyrelsen, at den "formentlig" gør.

Helt så optimistiske er man dog ikke hos Aarhus Letbane, der før har brændt nallerne på at melde en dato ud. Og selvom Trafikstyrelsen altså siger torsdag, vil Aarhus Letbane ikke sætte et endeligt tidspunkt for den første tur med passagerer.

- Det vil vi ikke sige noget om, før vi har den endelige godkendelse. Trafikstyrelsen har af flere omgange sagt, at man forventer en godkendelse på det og det tidspunkt, så vi melder intet ud endnu, sagde pressechef hos Aarhus Letbane, Jens Velling i weekenden til TV2 Østjylland", ifølge Aarhus Stifstidende.

 
/HB - kilde Aarhus Stiftstidende d. 18.12.17


Indstillet på åben undersøgelse


Borgmester i Aarhus, Jacob Bundsgaard, kritiserede lørdag det forløb, som Letbanen har været igennem i forbindelse med sikkerhedsgodkendelserne: TV2 Østjylland, d. 16.12.17.

 


Relaterede nyheder:

Aarhus Letbane aflyser åbningen

Det er med dybt beklagelse at Letbaner.DK har modtaget nyheden om aflysningen af Aarhus letbanes åbning. (25.09.17)

Klar til fest? Desværre nej

Lørdag den 23/9 skulle Letbanen i Aarhus åbnes med en fest, men åbningen er blevet aflyst i 11. time! (22.09.17, Opdateret)

Åbent hus i Aarhus, søndag d. 10/9

Mød Letbaner.DK i Aarhus søndag d. 10/9 kl. 17-18. Derefter går vi ned og ser på letbanen. Alle er velkomne. (06.09.17)
Gå til menuen i toppen

Til top

Læs mere fra menuen Øverst til venstre.
   
 

Læs mere her:

Trods kaotisk start: Aarhus gør klar til ny etape af letbane
(Aarhus 18.12.17)
Kilde:
Alle skyder på alle: Myndigheder i åben krig om letbanens godkendelse.

(Stiften 18.12.17)
Trafikstyrelse: Letbanens arbejde har været virkelig dårligt
(Aarhus 17.12.17)
Aarhus Letbane 'kan køre' fra torsdag
(TV avisen 16.12.17)
Aarhus' letbane ventes at køre i næste uge
(DR.dk 16.12.17)
Styrelse forventer
grønt lys til letbane på onsdag

(TV2 OJ 16.12.17)
Transportminister: Vi skal lære af letbanes forsinkelse
(Stiften 16.12.17)
Trafikstyrelsen: Vi regner med at godkende letbanen senest på onsdag
(JP Aarhus 16.12.17)
Aarhus trodser virkeligheden: Fejrer letbanens komme
(DR.dk 16.12.17)
På søndag kører busserne en anden vej
(Aarhus 14.12.17)
Derfor kører letbanen ikke: De sidste små-opgaver skal løses
(Aarhus 12.12.17)
Odderbanen: Uenighed mellem parter skaber flere forsinkelser
(Aarhus 12.12.17)
Her er 21 spørgsmål og svar om letbanen
(Aarhus 08.12.17)


 
Copyright © Letbaner.DK
Forbehold