
En letbanevogn på Alexander Platz i Berlin med direkte forbindelse til S-tog og metro. Et tilsvarende trafikknudepunkt kunne etableres ved Nørreport station i København.
Kun suppleret med letbaner er MetroCityringen en gave
02.08.13
En forudsætning for, at MetroCityringen får det nødvendige antal passagerer er, at der samtidig etableres et net af letbaner fra den kommende Ring 3–letbane til City.
Politiken skriver om metroen den 26. juli 2013 bl.a.: “Den nye MetroCityring bliver det bedste, der er sket for Københavns infrastruktur i mange mange år. Den vil skabe bedre kollektiv trafik i København og gøre adgangen til byen for udefrakommende lettere og mere gnidningsfrit og skabe en mere attraktiv hovedstad.”
Det er rigtigt, men for at denne trafikinvestering skal få det forventede antal passagerer, er det nødvendigt samtidig at etablere et net af letbaner, så brugerne kan komme ind og ud af hovedstaden på en attraktiv måde.
Her tænkes især på bilisterne, som Københavns kommune ønsker at lokke over i den kollektive trafik. Det kan kun lade sig gøre, hvis København får et kollektivt trafiknet bestående af metro og letbaner.
Derfor har Region Hovedstaden i samarbejde med DTU (Danmarks Tekniske Universitet) udarbejdet en analyse, der ligesom Trængselskommissionens idékatalog foreslår, at et sammenhængende net af letbaner i hovedstaden bør indgå i de fremtidige trafikinvesteringer.
Analysen viser, at der kan anlægges et helt net af letbaner til samme pris som én metrolinje – og med flere passagerer. Derfor mener Region Hovedstaden, at det er vejen frem.
Hovedstadens første letbane er planlagt indviet i 2020. Den skal køre mellem Lundtofte og Ishøj. Det er en strækning på 28 km. til en pris på 3,8 mia.kr. og den vil få 1/3 flere passagerer end kystbanens tog. Til sammenligning vil Metro–Cityringen på 15 km. koste 22 mia.kr.
Allerede nu undersøges mulighederne for en forlængelse af Ring 3 letbanen til Lufthavnen, og Københavns kommune har igangsat en undersøgelse af en letbane fra Ring 3 letbanen i Herlev ind mod City med forbindelse til MetroCityringen.
I mange europæiske storbyer er el–drevne, støjsvage og hurtige letbaner på vej frem. Ingen andre storbyer på Københavns størrelse har råd til ensidigt at investerer i bytrafik på skinner i form af metro. Alle investerer i letbaner, som erstatning for de mest benyttede buslinjer, men også som supplement til metro, S–tog og regionaltog.
Udenlandske erfaringer viser, at hvis man f.eks. erstattede Københavns to mest benyttede busser, linje 5A og 350S med en letbane mellem Herlev og Amager, ville den få ca. 120.000 passagerer om dagen, hvoraf de ca. 20.000 vil være tidligere bilister.
Konklusionen af Regionens analyse er, at der efter de store metroinvesteringer, som vil løbe op i næsten 50 mia.kr., bør satses på letbaner. “Vi har brug for dem, hvis vi i hovedstaden ønsker at dæmme op for lange bilkøer og trafikpropper, et renere miljø og ikke mindst et løft til den kollektive trafik” skriver regionsrådsformand Vibeke Storm Rasmussen og professor ved DTU–transport Otto Anker Nielsen.
Artiklen blev bragt i Politiken den 31.7.2013
|